Boom met trui in het Valkenberg in Breda

Soms kun je op een dag veel leren, ook van Twitter.
Zo ben ik er vandaag achtergekomen
dat het maken van zo’n ‘trui’ een naam heeft:
Wildbreien.

Er staat zelfs een artikel op Wikipedia over dit onderwerp:

Wildbreien is een relatief nieuwe vorm van tijdelijke street art waarbij personen lapjes in of aan elkaar haken, breien of naaien en die vervolgens door de stad verspreiden. Het idee is om publieke objecten te versieren, personaliseren en mooier te maken met de kleurrijke breiwerken. Deze brei-objecten kunnen bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken of ander straatmeubilair sieren. Het inpakken van een voorwerp wordt bombing genoemd. Omdat kunstenaars vaak een spoor van breiwerken door de stad achterlaten wordt het ook wel graffiti knitting (graffitibreien) genoemd. Soms laat de maker een etiket achter op het breiwerk. Het voordeel van deze moderne vorm van graffiti is dat het eenvoudig te verwijderen is en daardoor tijdelijker van aard is. Van vandalisme is dus helemaal geen sprake al wordt daar door lokale autoriteiten wel eens anders over gedacht.

En als extra leuk weetje:

Het Nederlands Instituut voor Lexicologie noemt wildbreien het mooiste nieuwe woord van 2011.

Mijn voorbeeld uit Breda ziet er als volgt uit:

 photo WP_20150518_002ValkenbergBredaTruiVoorBoomVoorkant.jpg