Geluisterd

Eerder maakte ik blogberichten met als titel of deel van
de titel de woorden ‘Gehoord’ of ‘Gezien’.
Het ging dan meestal over of een nieuw album (in mijn collectie)
of een film die ik gezien had.

Nu gebruik ik bewust het woord ‘Geluisterd’ omdat ik
gebruik heb gemaakt van de actie van de Nederlandse bibliotheken
die boeken gratis te luister aanbieden via hun app de Luisterbieb.
Allemaal vanwege corona.

Daar heb ik gebruik van gemaakt en ik heb één boek en één hoorcollege
geluisterd. Toen ik nog heel vaak heel lang in de auto zat, maakte
ik al gebruik van luisterboeken en hoorcolleges.
De afgelopen weken beluisterde ik:

JohanFretzOnderDeParamariboom

Een heel leuke ervaring. Het is een komisch verhaal dat tegelijk heel serieus gaat over Surinamers in Nederland en Suriname. De veranderingen, de politiek, de gewoontes. Het boek ‘Onder de paramariboom’ (supertitel) wordt voorgelezen door de schrijver Johan Fretz. Dat doet hij uitstekend. Met grappige stemmetjes die meteen een sfeer oproepen. Ik heb genoten!


Romans lees ik niet veel.
Meestal lees ik non-fictie.
In de Luisterbieb zag ik het volgende hoorcollege.

InekeSluiterHetNieuweVanDeOudheid

Minder komisch, een beetje stijfjes zijn de hoorcolleges wel, maar daarom niet minder interessant. Ineke Sluiter geeft college over de klassieken. Heel leerzaam, heel duidelijk verhaal, gebracht met een heldere stem. ‘Het nieuwe van de oudheid’ door Ineke Sluiter gaat over hoe klassieke literatuur (de Griekse en Romeinse literatuur) tot ons is gekomen door de eeuwen heen en hoe je die verhalen kunt interpreteren. Weer veel geleerd.