Launch, eindexamententoonstelling AKV St. Joost in Breda

Launch

Ieder jaar is er rond deze tijd een tentoonstelling
van werk van jonge kunstenaars die dit jaar afstuderen
op de AKV St. Joost.
Een paar foto’s van werken die ik er zag.

Er was veel aandacht voor duurzaamheid.
Zo zijn er mensen die zoeken naar manieren om met planten
die hier groeien materialen te ontwikkelen waarmee je
hedendaags design kunt maken.
Maar er zijn ook andere invalshoeken.

IMG_1146FleurJakobs

Dit is een werk van Fleur Jakobs. Het is een krachtig beeld. Zeker een manier om een gesprek over bijvoorbeeld duurzaamheid of je band met de natuur op gang te brengen.


IMG_1148JamieDeckert

Jamie Deckert maakte het bovenstaande werk. Door te lopen over het pad kon je via de installatie een tekst beluisteren. Het werk sprak me erg aan.


IMG_1149

Voor mij bleef onduidelijk van wie dit werk is. Het lijkt me een combinatie van textiel met gips. Erg mooi.


IMG_1150KarlijnVanBeurden

Met veel lef en moed komt het werk van Karlijn van Beurden tot stand met zich zelf in de hoofdrol.

KarlijnVanBeurden


LionneVanDeursen

Dit is het kaartje van Lionne van Deursen. Daar ga je naar toe voor Material research & product design.


Op het internet schrijft Van Deursen:

In de materiaalstudie imperfecte perfectie worden de toepassingen van bacteriële cellulose als bruikbaar materiaal onderzocht. Met de focus op manieren van produceren, tactiele en esthetische kenmerken als kleur, textuur en lichtdoorlatendheid. Het leerachtige materiaal dat ontstaat door de bacteriën die cellulosedraden spinnen heeft leer vervangende eigenschappen, maar ook imperfecties in vergelijking met leer. De imperfecties van dit materiaal vormen het uitgangspunt voor materiaaltoepassingen.

NaomiRemijnInheemsMateriaal

Naomi Remijn heeft een boek uitgebracht over nieuwe grondstoffen, productiemethodes en aanpak. Als voorbeeld had ze een stoel staan met een ‘leren’ zitting. Dat ‘leer’ is door het verwerken en plantaardig materiaal tot stand gekomen.


Op internet schrijft ze:

In Nederland hebben wij een super vruchtbare grond, hier haal ik mijn materiaal vandaan. Inheemse groenten die hier groeien kunnen perfect ingezet worden om materiaal van te maken. Dit is heel erg gunstig voor het milieu, want op deze manier hoeven we geen of minder materiaal te importeren. Dit importeren stoot namelijk veel CO2 uit. Ook is het hebben van eigen materiaal economisch erg goed. Op die manier hoeven we geen geld te besteden aan het overkomen van materiaal.

 

De materialen die komen te groeien zijn groenten. Deze hebben dus een veel milieuvriendelijkere afkomst als bijvoorbeeld aardolie. Ook zijn de materialen diervriendelijk en kunnen bijvoorbeeld leer vervangen.

 

De materialen hebben geen perfecte groenten nodig en kunnen gemaakt worden vanuit resten van bijvoorbeeld de markt en sommige kunnen gemaakt worden vanuit een reststroom. Als we massa productie willen gaan inzetten hebben deze materialen ruimte nodig om te groeien. Deze ruimte kunnen we halen uit de vee industrie. De vee industrie moet inkrimpen vanwege de grote veestapel. Deze boeren verdienen nog steeds werk en hebben dan de mogelijkheid om materiaal te gaan groeien. Ook is de grond na het inkrimpen beschikbaar.

 

De groenten die ik hiervoor gebruikt heb zijn de oerwortel en de schorseneer.

 

Vanuit deze gedachten heb ik 4 materialen gemaakt. Textiel verf, leer gewone verf en papier.