Het Rijksmuseum vandaag: Melchior d’Hondecoeter

 photo MelchiordHondecoeterZevenKuikensCa1665-1668.jpg

Melchior d’Hondecoeter, Zeven kuikens, ca 1665 – 1668.

Vandaag, woensdag voor Pasen, maakt het Rijksmuseum bekend
dat het museum een werk van Melchior d’Hondecoeter heeft aangekocht.
Het werk heet ‘Zeven kuikens’.
Een prachtig werk van een fantastisch kunstenaar.

De museumsite schrijft:

Het kleine, verfijnde doek geeft een uniek inzicht in de werkpraktijk van Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). D’Hondecoeter maakte dit soort studies in voorbereiding op zijn monumentale parklandschappen die hij voorzag van de meest uiteenlopende vogelsoorten. Op dit doek staan zeven kippenkuikens in verschillende houdingen afgebeeld, die hij over een periode van bijna twintig jaar liet terugkeren op meer dan negentig van zijn schilderijen.

 

Hoewel D’Hondecoeter een groot aantal vergelijkbare studies van andere vogels moet hebben gemaakt, zijn de overgebleven voorbeelden zeldzaam. Er is momenteel slechts één ander exemplaar van zijn hand bekend, waarop eendenkuikens zijn afgebeeld. Het schilderij Zeven kuikens (ca. 1665–1668) is vanaf vandaag te zien in zaal 2.24 in het Rijksmuseum. Het schilderij is afkomstig uit de vermaarde collectie Gustav Rau waarvan de opbrengst ten goede komt aan Unicef. De aankoop is mogelijk gemaakt door de familie Van Poecke en anonieme schenkers via het Rijksmuseum Fonds.

Met dank aan de familie Van Poecke!