Cairo: Bab Zuweila

Bab Zuweila is een middeleeuwse poort in het hartje van Cairo.
Tijdens het Ottomaanse Rijk werd de poort Bawabbat al-Mitwali genoemd.
Soms wordt de naam als ‘Bab Zuwayla’ geschreven.
De poort is uit de 11e-12e eeuw.
De naam betekent: Bab= poort, Zuwayla is de naam van de Berbers
die deze poort bewaakten.

Aldus Wikipedia:

Bab Zuweila is a medieval gate in Cairo, which is still standing in modern times. It was also known as Bawabbat al-Mitwali during the Ottoman period, and is sometimes spelled Bab Zuwayla. It is considered one of the major landmarks of the city, and is the last remaining southern gate from the walls of Fatimid Cairo in the 11th and 12th century.[1] Its name comes from Bab, meaning “Gate”, and Zuwayla, the name of a troop of fearsome Berber warriors from the western desert who were charged with guarding the gate.Tijdens onze vakantie in 2005 hebben we deze poort
en de omgeving daarvan bezocht.
Vandaag een eerste filmpje daarover.