Indonesie; voltrekt doodstraf christenen

Dit is natuurlijk gruwelijk.
Zeker als er commentatoren zijn die een relatie leggen
naar een op handen zijnde doodstraf voor de 3 Moslims
die bij de Bali-aanslag betrokken zouden zijn geweest.


NRC web site, 22/09/2006:

Indonesië voltrekt doodstraf christenen

Jakarta, 22 sept. Op Sulawesi en elders in Indonesië zijn vandaag rellen uitgebroken
na de executie door een vuurpeloton van drie christenen.
Tegen de katholieke mannen was de doodstraf uitgesproken omdat ze zes jaar geleden
een leidende rol zouden hebben gespeeld bij sektarisch geweld op Sulawesi.

 

Zowel in het overwegend christelijke midden van Sulawesi als in West Timor en op Flores gingen honderden mensen de straat op om hun woede over de executie te uiten. In de regio Poso in Centraal-Sulawesi bekogelden betogers ordetroepen met stenen en staken auto’s in brand.

Het hevigst waren de ongeregeldheden vanochtend in de stad Atambua, op het westelijk deel van het eiland Timor, waar een van de veroordeelden woonde. Daar trokken betogers plunderend en brandstichtend door de straten. Daarbij werd onder andere het lokale kantoor van de openbare aanklager aangevallen. Ook werd de gevangenis in de stad aangevallen, waarbij de toegangspoort werd vernield. Daardoor konden 190 gevangenen ontsnappen. De politie vuurde in de lucht om de menigte te verspreiden.

De tenuitvoerlegging van de doodstraf, vorige maand nog uitgesteld, is internationaal veroordeeld. De Europese Unie liet vanochtend weten tegen de doodstraf te zijn en de executie te betreuren. Ook Amnesty International sprak haar ongenoegen uit.

Sulawesi was eind jaren negentig het toneel van ernstig sektarisch geweld waarbij ongeveer 2.000 doden vielen. De drie geëxecuteerde mannen, twee boeren en een monteur, zouden aan het hoofd hebben gestaan van een christelijke militie in de regio Poso en als zodanig onder andere betrokken zijn geweest bij een aanval op een moslimschool waarbij zes jaar geleden zeker 70 doden vielen. Ze kregen daarvoor in 2001 de doodstraf opgelegd.

De drie mannen hebben altijd ontkend een leidende rol te hebben gespeeld in het sektarisch geweld. Christelijke leiders hebben vraagtekens gezet bij de procesgang, die volgens hen niet eerlijk is verlopen. De paus vroeg om amnestie.

Met het oog op de latente interreligieuze spanningen op Sulawesi en in andere regio’s met een relatief grote christelijke gemeenschap, had de politie extra manschappen achter de hand. De Indonesische vicepresident Jusuf Kalla riep op tot kalmte. Hij zei dat de executie van afgelopen nacht niets te maken heeft met religie, maar voortvloeit uit naleving van de wet. (Reuter, AFP, AP)

22 september 2006