Papieren boekband

IMG_5738PapierenBoekband

Dit is de papieren boekband zoals die onder bezwaar uitkomt. Mijn versie van een papieren boekband bevat veel lijm en acrylverf. Heel dik heb ik hem ook niet gemaakt. Het gevolg is dat hij een beetje flexibel blijft aan de randen. Daarom heb ik het idee opgevat om dit object te gebruiken als de voorzijde van een boek. Zo in zijn geheel.


Maar ik had een keer aangegeven dat een van de inspiratiebronnen
voor dit werk een boek was.
Vorige week zag ik iemand een boek aanbieden met een titel
die me interessant leek: Boekbanden in papier, Nationale wedstrijd
Nederlandse Handboekbinders en Boekbandontwerpersgroep, 1985.
De redactie van het boek is gedaan door Elizabet Nijhoff Asser en
Lotje van der Peet.
Het boek bevat afbeeldingen in kleur van de prijswinnende boeken,
deelnemende boeken die geen prijs ontvingen, zwart-wit foto’s en
soms alleen een beschrijving.
Als ik er zo doorheen blader zie ik veel bekende namen.

BoekbandenInPapierNationaleWedstrijdNederlandseHandboekbindersEnBoekbandontwerpersgroep1985

Dit is het boek dat snel in de brievenbus zat: Boekbanden in papier, Nationale wedstrijd
Nederlandse Handboekbinders en Boekbandontwerpersgroep, 1985.


IMG_5747BoekbandenInPapierNationaleWedstrijdNederlandseHandboekbindersEnBoekbandontwerpersgroep1985

Het boek heeft een losse stofomslag gemaakt uit Meuse lichtgrijs met een eenzijdige fijne linnenpersing (200 gram/m2). Het boekblok is gedrukt op Orion ivoor, 135 gr/m2. Het boek zelf heeft een blauwe omslag, Inferno hemelsblauw, 290 gram/m2.


Een van de deelnemende boekbinders heb ik ooit ontmoet.
De beschrijving van de boekband (die veel mooier zal zijn
als die van mij) was een van mijn inspiratiebronnen.

IMG_5748AdaTeitlerVerweyOverWolEnPlantaardigeVerven

Mevrouw Ada Teitler-Verwey had een boekband ontworpen en gemaakt voor ‘Over wol en plantaardige verven’. Dat en het feit dat al het gras gemaaid werd op de locatie waar ook mijn werkplaats is, leidde tot mijn boekband. Haar band had ze gemaakt uit ‘Japans papier over gedroogde bloemen, grassen en wollen draad’.


Intussen heb ik nog een klein probleem.
Als ik mijn object tegen het licht hou, zie je duidelijk,
dat er hier een daar een gat of dunne plek is.
Daar moet ik nog iets aan doen.

IMG_5739PapierenBoekband

Mijn papieren boekband in spé met dunne plekken. De binnenkant met het gaas levert overigens ook een interessant beeld op. Als ik de uiteindelijke boekband ga maken zoals ik nu in mijn hoofd heb ga je dat niet meer zien.


Wordt vervolgd.