Gezien: The man who shot Liberty Valance

JohnFordJohnWayneJamesStewartVeraMilesLeeMarvinTheManWhoShotLibertyValance

Regisseur John Ford met John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin, John Carradine en Lee Van Cleef in The Man who shot Liberty Valance.


Het leuke aan de corona crisis is dat je nu zo vaak je wilt
naar goede films kunt kijken.
Deze zwart/wit film uit 1962 is een topper.
Een ‘oude’ western, nou….niet zo heel oud.
Kijk eens naar wat Wikipedia als achtergrond heeft bij de film.

Wikipedia schrijft over de film:

The man who shot Liberty Valance wordt gezien als een van de beste films van regisseur John Ford. De film zelf vormt de verbinding tussen de klassieke western van de jaren veertig en de gewelddadige spaghettiwestern van de jaren zestig, Ford en John Wayne maakten in de eerstgenoemde periodes westerns waarin heroïsche blanke cowboys, gedreven door een zucht naar avontuur, de indianen verdreven en de beschaving brachten. Sergio Leone was in jaren zestig verantwoordelijk voor een aantal westerns waaruit elke moraal leek verdwenen en het bloederige geweld als tomatensaus van het doek spatte. In 1960 had een western als The Magnificent Seven al laten zien dat de tijd van de gewetensvolle gunslinger tanende was. A Fistful of Dollars van Leone zou in 1964 het Westen voorgoed van zijn onschuld beroven. ‘The man who shot Liberty Valance balanceert tussen twee tijdperken. Goed en kwaad zijn nog te onderscheiden, maar het is al minder duidelijk wie nu goed en wie kwaad is. Alleen al de namen van Liberty Valance en Ransom Stoddard doen vermoeden dat Ford de draak steekt met zijn eigen genre. Liberty betekent ‘vrijheid’, en Ransom ‘losgeld’. Het is alsof Stoddard losgeld betaalt voor de vrijheid van zijn stad. Hoewel John Wayne zijn personage Doniphon nog altijd speelt als de oude vertrouwde cowboy, de ruwe bolster, blanke pit, is duidelijk dat hij niet langer past in het Westen. Hij is afgedankt, zijn vriendin heeft hem verlaten en de eer om Valance te hebben doodgeschoten gaat naar de man die hij eigenlijk veracht. Zijn rol is uitgespeeld. Het tijdperk van de politicus is aangebroken. Shinbone groeit uit tot een moderne stad met scholen en winkels en de bandieten zijn net als de veeboeren verdwenen. Het karakter van de film is al een stuk pessimistischer en meer duister dan eerdere Ford-Westerns.

JamesStewartAndJohnWayneTheManWhoShotLibertyValance1962

James Stewart en John Wayne.


Tijdens het zien van de film moest ik steeds stilstaan bij de naam Liberty.
Liberty is in de film het kwaad en niet de vrijheid.
Wikipedia spreekt daar ook over.
Goed om te zien, deze film.

****