Politiefoto's

Het Australische Historic Houses Trust is een organisatie
die een aantal historische huizen beheert.
Naast de huizen beheren ze ook een collectie met fotoxe2x80x99s.
Onderdeel daarvan zijn fotoxe2x80x99s gemaakt in de jaren 20 van de vorige eeuw.
Niet zomaar fotoxe2x80x99s maar fotoxe2x80x99s gemaakt door de politie.
Een deel daarvan noemt men de xe2x80x9cSpeciale fotoxe2x80x99sxe2x80x9d.
De meeste speciale fotoxe2x80x99s zijn gemaakt
op het Centraal politiebureau van Sydney.
Het zijn zogenaamde “mug shots”.
Foto’s die de politie maakt ter identificatie.
Blijkbaar is er geen privacy wetgeving in het geding.
De fotoxe2x80x99s zijn gemaakt kort nadat de mensen van straat zijn geplukt.
Op de gezichten zijn de recente gebeurtenissen nog te lezen.
Dat is waarom ze speciaal genoemd worden.

De foto’s zijn te vinden op de volgende website:
Historic Houses Trust

Wat ik er zo leuk aan vind
(naast dat het prachtige zwart/wit fotoxe2x80x99s zijn)
is dat je bij iedere foto een heel verhaal kunt verzinnen.
Soms heeft de politie er al een verhaal bijgeplaatst.

Niet alle vrouwen in deze reeks zijn topmodellen. Deze vrouw is opgepakt voor het verkopen van illegale drank.

Convicted of selling liquor without a licence. Alice Clarke was an entrepreneur who took advantage of restrictive liquor regulations, which forced pubs to close at 6pm. As a “sly grogger” she sold high-priced alcohol from a private residence. Clarke’s arrest came only weeks after the legislation was introduced. Aged 42.Scarface avant la lettre.

Special Photograph no. 129. A cropped print of this photograph appears in a police photo book from the 1920s, annotated in pencil “magsmen” (oplichters), with no further information offered.
This picture is one of a series of around 2500 “special photographs” taken by New South Wales Police Department photographers between 1910 and 1930. These “special photographs” were mostly taken in the cells at the Central Police Station, Sydney and are, as curator Peter Doyle explains, of “men and women recently plucked from the street, often still animated by the dramas surrounding their apprehension”. Doyle suggests that, compared with the subjects of prison mug shots, “the subjects of the Special Photographs seem to have been allowed – perhaps invited – to position and compose themselves for the camera as they liked. Their photographic identity thus seems constructed out of a potent alchemy of inborn disposition, personal history, learned habits and idiosyncrasies, chosen personal style (haircut, clothing, accessories) and physical characteristics.”

Gracy staat in het Engels voor de gracieus.Familie van de Amerikaanse Daltons?


Hollands next top model voor de rijpere vrouw. Verrassend modern gezicht. Ze weet hoe ze zich moet gedragen voor een camera. Misschien iets voor omroep Max? Verder geen details van bekend.


Ik zag haar vorig jaar op Lowlands.

Convicted of bigamy and theft. By the age of 24 Alice Cooke had amassed an impressive number of aliases and at least two husbands. Described by police as ‘rather good looking’, Cooke was a habitual thief and a convicted bigamist. Aged 24.
Op 24 jarige leeftijd had ze al twee mannen getrouwd (gelijktijdig).


Ze staat echt beroerd op deze foto. Een beetje dom.

Convicted of stealing. Eileen O’Connor first appears in police records as a ‘missing friend’, or missing person. She is eventually arrested for stealing a wallet and is described by police with the odd epithet (toevoeging aan een naam om de persoon te karakteriseren) ‘inclined to be weak’. Aged 17.
Veroordeeld voor stelen, 17 jaar oud.


Een typische What’s in a name. Deze vrouw heet Mort = dood. Veroordeeld voor de moord op haar geliefde en probeerde daarna zelfmoord te plegen.

Convicted of murder. Mrs Dorothy Mort was having an affair with dashing young doctor Claude Tozer. On 21 December 1920 Tozer visited her home with the intention of breaking off the relationship. Mort shot him dead before attempting to commit suicide. Aged 32.Van deze foto zijn verder geen details bekend. Dit zijn de leukste. Je kunt er zelf iets bij bedenken. Hij is niet bang, dat is duidelijk. Lichtelijk geamuseerd. Heeft wat van Anthony Hopkins als Hannibal Lector in Silence of the lambs.Sixteen-year-old Aiden Feutrill is seen in this 1920 prison mug shot, taken while he was serving a sentence for breaking and entering. He appears again in one of a series of group shots taken at Central 25 January 1928, in the aftermath of a raid led by CIB Chief Bill Mackay. Feutrill, who by then had a string of aliases (including Arthur Feutrill, Francis Brown, Reg Dawson, Angus McCrinnon), was charged with assault, and with ‘being found in a house frequented by reputed thieves’
Hij heeft je net een vraag gesteldxe2x80xa6xe2x80x9cGa je mee uit eten?xe2x80x9dxe2x80xa6en wacht op je antwoord.


Deze dames zijn net uit winkelen geweest. Leuke schoenen.
This photograph was apparently taken in the aftermath of a raid led by CIB Chief Bill Mackay – later to be Commissioner of Police – on a house at 74 Riley Street, ‘lower Darlinghurst’. Numerous charges were heard against the 15 men and women arrested. Lessee Joe Bezzina was charged with ‘being the keeper of a house frequented by reputed thieves’, and some of the others were charged with assault, and with ‘being found in a house frequented by reputed thieves’. The prosecuti
on cast the raid in heroic terms – the Chief of the CIB, desperately outnumbered, had struggled hand to hand in ‘a sweltering melee in one of the most notorious thieves’ kitchens in Sydney’. The defence, on the other hand, described ‘a quiet party, a few drinks, some singing … violently interrupted by a squad of hostile, brawling police’ (Truth, 29 January 1928). The gallery was packed with friends of the accused, who loudly jeered the prosecution and police witnesses.


Deze dames zijn net terug van de Tefaf in Maastricht.

The names inscribed here do not appear in police records for 1920-21, and it is likely the women were photographed simply because they were found in the company of known criminals (see ‘Mug shot of Thomas Maria, Arthur Wyatt, and Patrick Dangar, alias Brosnan.’) A copy of this photograph has been sighted elsewhere in police archives, in which the figure here labelled ‘D Morgan’ is additionally annotated ‘lives with Paddy Brosnan’.De biljartclub.De man tweede van rechts werd niet veroordeeld.

The quartet pictured were arrested over a robbery at the home of bookmaker Reginald Catton, of Todman avenue, Kensington, on 21 April 1921. The Crown did not proceed against Thomas O’Brien but the other three were convicted.Zoxe2x80x99n nette dame… In die tijd werd gezegd dat ze leek op een onderwijzeres. Dat wil zeggen kuis, netjes en streng. Maar ze was een dievegge die opereerde onder meerdere namen.


De meeste modebladen zouden dit soort foto’s maar wat graag hebben. Hazel werd in verband gebracht met cocaine maar werd slechts voorwaardelijk gestraft.

Hazel McGuinness was charged along with her mother Ada McGuiness with having cocaine (in substantial quantities) illegally in her possession. Police described a raid on the McGuinnesses’ Darlinghurst house during which the mother Ada threw a hand bag containing packets of cocaine to her daughter, shouting, ‘Run Hazel!’. Despite that, detectives spoke up for Hazel McGuinness in court, arguing that she had been led into crime by her mother (‘the most evil woman in Sydney’) who had raised her in ‘an atmosphere of immorality and dope’. Hazel was given a suspended sentence.Je ziet hem denken: xe2x80x9cHmm, ik moet hier even een Twitterberichtje over schrijven.xe2x80x9d

An entry in the Police Gazette, 15 September, 1920 reads ‘Alfred Ladewig, alias Wallace, and John Walker, alias Atkins, charged on provisional warrant with stealing by trick the sum of xc2xa3204, at Brisbane (Q), the property of Alfred Walter Thomlinson have been arrested by Detective-constables Matthews and Jones, and Special-constable Bladen, Sydney Police. Both remanded to Brisbane.


Nog al zoxe2x80x99n nette dame. Misschien had ze toch een andere hoed moeten kopen. De hoed die ze ophad deed haar haar geen goed.Links verlangen, rechts gereed voor een wandeling in het park. Geen verdere details bekend.


Thomas werd beschuldigd en veroordeeld voor het omkopen van een getuige. Op de foto staat geschreven dat hij weigerde zijn ogen open te doen voor de foto. Volgens mij kijkt hij stiekem door zijn oogharen naar de fotograaf.

Thomas Bede was charged with ‘suborn a witness’ (getuige omkopen)at Sydney Quarter Sessions on 11 December 1928, for which he was fined xc2xa38.Zo weggelopen uit de Great Gatsby of The Godfather.

Although no record for Fay Watson is found in the NSW Police Gazette for 1928, the Sydney Morning Herald (26 March 1928, p. 12) reports her arrest in a house in Crown Street, Darlinghurst, and subsequent conviction for having cocaine in her possession, for which she was fined ten pounds.De Neus. Deze foto is een pleidooi voor een verbod op hoeden. Na de hoofddoek moeten we ook maar de hoed gaan verbieden In Nederland. Immers je kunt het gezicht van Walter Smith bijna niet zien als hij een hoed op heeft. Misschien moeten we ook maar eens een discussie opstarten over de paraplu. Hij werd veroordeeld en kreeg 6 maanden dwangarbeid opgelegd

Walter Smith is listed in the NSW Police Gazette, 24 December 1924, as ‘charged with breaking and entering the dwelling-house of Edward Mulligan and stealing blinds &c value 20 pounds (part recovered)’, and with ‘stealing clothing, value 26 pounds (recovered) in the dwelling house of Ernest Leslie Mortimer.’ Sentenced to 6 months hard labour.Spijt?.
Emma Rolfe better known as May Mulholland (also as Sybil White, Jean Harris and Eileen Mulholland) had numerous convictions in the period 1919-1920 for theft of jewellery and clothing (all quality items: silk blouses, kimonos and scarves, antique bric a brac etc) from various houses around Kensington and Randwick, and from city shops. She appears as a mature woman in the NSW Criminal Register of 5 December 1934. By that time she is well known for shoplifting valuable furs and silks from city department stores. ‘When subjected to interrogation by Police who are not acquainted with her character’, the entry notes, ‘she strongly protests her innocence, and endeavours to repress her interviewers by stating she will seek the advice of her solicitor.’
Niet heus. Notoire veelpleegs
ter met smaak. Wanneer ze ondervraagd werd door een politieagent die haar voor het eerst zag, dan protesteerde ze hevig en dreigde met een advocaat.