Vibskov & Emenius – The Fringe Projects

Gisteren tijdens ons bezoek aan Middelburg heb ik de tentoonstelling
van Vibskov & Emenius – The Fringe Projects bezocht.
Super!

De folder van het museum.
De volgende tekst is van de website van het Zeeuws Museum:

De Deense modevormgever Henrik Vibskov en de Zweedse grafisch vormgever Andreas Emenius werken al jaren aan een project getiteld The Fringe Projects. De titel (randen, franjes) heeft betrekking op het feit dat de projecten in de marge van allerlei disciplines en in verschillende (gemengde) media worden uitgevoerd. De Projects, die tien delen omvatten, bieden performance, installaties, tijdschriften, videowerk en modeontwerpen. Het woord fringe moet ook letterlijk genomen worden: in alle projecten staan franjes centraal. Negen projecten waren voltooid en getoond in onder meer Milaan, Zurich en Kopenhagen en in het tijdschrift Dazed & Confused. In het Zeeuws Museum wordt het tiende project verwezenlijkt. Het is het eerste project van het duo dat in Nederland wordt uitgevoerd.

Het Zeeuws Museum toont als eerste instituut de complete serie. Vibskov en Emenius kregen het hele museum tot hun beschikking om de fringes te presenteren, een aantal als autonome werken, andere gemengd met de museale stukken en een derde groep als portaal naar en perspectief voor delen van de collectie. Het bijzondere karakter van de Fringe projecten krijgt hierdoor een extra dimensie: het verbindt zich met de lokale context, terwijl het die context tegelijkertijd ingrijpend verandert.

Het radicale besluit om het Zeeuws Museum drie maanden lang een compleet nieuw gezicht te geven komt voort uit de wens om de grenzen te verkennen van de museale dynamiek. Het onderzoek maakt van het museum zowel een laboratorium voor cultuurvermenging als een plaats waar de reikwijdte van ingrijpende perspectiefveranderingen kan worden gemeten.

Vibskov en Emenius
Henrik Vibskov (1972) is momenteel aan een ware opmars bezig met zijn eclectische ontwerpen waarin Afrikaanse en Scandinavische invloeden zich vermengen. Zijn waanzinnig vormgegeven shows bieden een kijkje in de bizarre en fascinerende wereld van deze jonge Deense vormgever waar couture en straatcultuur moeiteloos in elkaar vervloeien. Vibskov is ook beeldend kunstenaar, filmmaker (hij won met zijn korte film The Monk verschillende prijzen) en drummer in de band van de Deense muzikant Trentemxc3xb8ller. Andreas Emenius (1973) werkte na zijn afstuderen samen met de bekende kunstenaar Neville Brody in Parijs. Daarna werkte hij als ontwerper voor Kenzo en Adidas, maakte hij illustraties voor Nike Nederland, sculpturen voor DNP Tokio en ontwierp hij decors voor Das Schauspielhaus in Hamburg. Emenius is als muzikant werkzaam in de technoscene. Vibskov en Emenius leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de kunstacademie Central Saint Martins in Londen.Het werk zit vol humor.
Het is toch heel serieus gemaakt.
Ik vond het prachtig.
Hieronder een combinatie van zelf gemaakte foto’s,
foto’s van het web en scans van briefkaarten.

The Fringe Projects!

Deze kijkdozen toonden via de gaten kleiner werk.


Het zijn 10 verschillende projecten. Een richt zich op ‘zelfportretten’. Dit is er een voorbeeld van.


En dit was daar mijn foto van.


Er zijn ook portretten met rood als de dominante kleur. Dit is de omgeving waar je zulke foto’s kunt maken. Met en zonder flits.


Met?


Dan was er deze prachtige video waar een mens die omgekeerd aan het plafond hangt uitslaande en rondslingerende bewegingen maakt.


Vanaf de web site.


De ‘autowasserette’ in ruststand.


In beweging.


In beweging.


In beweging.


Vanaf de web site.


Vanaf de web site van het Zeeuws Museum.


Het werk stond tussen de ‘normale’ voorwerpen in. Zoals deze prachtige zijluiken van een drieluik met op een kant de regen van manna uit de hemel.


In de zaal met tapijten hing ook een werk van Vibskov & Emenius.


Vanaf de web site.


Zeer raadselachtig stuk aardewerk. Wat zou de functie hier van zijn?


Echt prettig zitten zal moeilijk zijn.


Nehalennia.


Toen ben ik nog eens over de tentoonstelling gelopen om nog wat extra foto’s te maken.


Bizar.


Vibskov & Emenius: The Fringe Projects, project 06, briefkaart.


Vibskov & Emenius: The Fringe Projects, project 01a, briefkaart.


Vibskov & Emenius: The Fringe Projects, project 01b, briefkaart.


Vibskov & Emenius: The Fringe Projects, project 09, briefkaart.


De auto stond buiten maar het regende wel erg hard. Vergeten op de foto te zetten, website van de kunstenaars.


Ontwerpen voor flesjes bier, website van de kunstenaars.