Indian summer

Vorig weekend was het weer in Nederland prachtig.
Met de zon, blauwe lucht, de herfstbladeren in alle kleuren
leek het wel een ‘Indian summer’.

‘Indian Summer’ en het veelzijdige noordoosten van de Verenigde StatenEen typisch verschijnsel in het oosten van de Verenigde Staten is de xe2x80x98Indian Summerxe2x80x99. Na de eerste stevige nachtvorst in het najaar stuurt een enorme subtropische luchtstroom – die zich uitstrekt van het Grote Meren-gebied tot de Golf van Mexico – de koude poollucht tijdelijk terug naar het noorden.

Een echte Indian Summer duurt minimaal drie dagen, maar kan het ook wel eens twee weken volhouden. De temperaturen lopen op tot rond de 20 graden Celsius overdag en xe2x80x99s nachts blijft het minimaal boven het vriespunt. Behalve vanwege het heerlijke weer is de Indian Summer geliefd om de spectaculaire herfstkleuren. Die ontstaan doordat de eerste nachtvorst de bomen het sein geeft de voedseltoevoer naar hun bladeren te stoppen.


Tekst van de Djoser web site.
Foto uit Breda.