Opmerkelijk.

In de Volkskrant van afgelopen vrijdag 28/10/2005 staat op pagina 26 een artikel over een special van Elsevier.
De special heet: Erfgoed – De Nederlandse geschiedenis in 100 documenten.

Er volgt een bespreking van een schijnbaar nieuw verschenen product. De prijs zou 12 Euro 50 zijn.

Mijn exemplaar (dat ik al geruime tijd in huis heb) koste slechts 7 Euro 50 (zie linksonder naast de streepjescode).

Wat is hier aan de hand ?

Dit is een stukje tekst van de web site van het Nationaal archief (http://www.nationaalarchief.nl/nieuws/nieuws/nedindocumenten.asp):

Nederland in documenten

Den Haag, 25 maart 2005
Weekblad Elsevier is bij het Nationaal Archief op zoek gegaan naar de honderd voornaamste documenten uit de Nederlandse historie. Deze papieren getuigen van ruim duizend jaar ‘Nederland’ zijn samengebracht in een speciale editie van Elsevier getiteld ‘Erfgoed. De Nederlandse geschiedenis in 100 documenten’. Aanleiding voor de special is de opening van de topstukkententoonstelling De Verdieping van Nederland. De Prins van Oranje opent deze permanente expositie van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek op woensdag 30 maart.

Nu zichtbaar voor een groot publiek
Niet eerder waren zoveel historische documenten in een uitgave te vinden. De Acte van Verlatinghe uit 1581, de oprichtingsakte van de Verenigde Oost-Indische Compagnie uit 1602, de Duitse capitulatie van 1945: ze staan er allemaal in. Een deel van de documenten was niet eerder te zien door een groot publiek. Daaronder vallen bijvoorbeeld de overgavevoorwaarden waaraan de verslagen Nederlandse krijgsmacht in 1940 moest voldoen of de gastarbeidersverdragen met Turkije en Marokko uit 1964 en 1969.

Hoe te verkrijgen?
De speciale uitgave Erfgoed is nu te bestellen op http://www.elsevier.nl/erfgoed of vanaf 26 maart te verkrijgen in de tijdschriftenhandel.
Voor meer informatie over de expositie De Verdieping van Nederland zie http://www.deverdiepingvannederland.nl

En dit is te lezen op de web site van Bruna (http://winkel.bruna.nl/Boeken/Geschiedenis/Geschiedenis_Nederland/906882340X.htm):

Titel Elsevier erfgoed / druk 1
de Nederlandsegeschiedenis in 100 documenten
Uitgever Reed business information
ISBN 906882340X
Bindwijze Harde kaft
Productsoort boek
Prijs € 12,50